Brunch historia

Hur blev egentligen brunchen vår godaste och mest gemytliga måltid? Här går vi igenom brunchens historia och hur den uppstod. Många tror att brunchen är en nymodighet som uppstod på 2000-talet. Detta stämmer inte och denna ”frukostmiddag” har nästan över 120 år på nacken.

Förr i tiden så var brunchen en måltid för förmöget folk

Brunch, som är en sammandragen av orden frukost (breakfast) och lunch, uppstod i USA på 1800-talet. Första gången ordet användes i tryck var året 1895 då tidningen Hunter’s Weekly i en artikel (”Brunch: A Plea”) föreslog ett alternativ till den ”tunga” söndagslunch som intogs efter gudstjänsten. På den här tiden var brunchen en måltid för de förmögna och det var inte ovanligt att man kombinerade måltiden med affärsmöten. Allt eftersom åren gick så växte populariteten och på 1960-talet dök de första brunchkokböckerna upp i USA. På 1990-talet utökade man och började äta denna rätt även på lördagar.

Brunch i Sverige

Det tog dock ett bra tag innan måltiden nådde vårt land. I Sverige serverades under 1900-talet en sorts brunch till värnpliktiga under namnet förstärkt frukost. Det riktiga genomslaget kom inte förrän runt 2004 då måltiden uppmärksammades bland annat genom amerikanska tv-serier så som Sex and the City och allt sedan dess har den svensk brunchkulturen stadigt vuxit för var år. Idag erbjuder de flesta hotell och större restauranger bruncher på lördagar och söndagar.
 
Pannkakor är ett måste vid den här måltiden